Op huizenjacht: zo neem je voorsprong op andere kandidaat-kopers

Op huizenjacht: zo neem je voorsprong op andere kandidaat-kopers

Een lange rij kandidaten die allemaal dezelfde woning willen: het komt steeds vaker voor. Wie ernaast grijpt, blijft teleurgesteld achter en dat kan verschillende keren na elkaar gebeuren. Toch kun je de kans op succes aanzienlijk vergroten. Met de volgende tien tips neem je een voorsprong op andere kandidaat-kopers.

1. Alles staat of valt met het budget dat je kunt besteden. In een markt waarin veel kandidaat-kopers het tegen elkaar opnemen, moet je nog voor je begint te zoeken of onderhandelen een goed zicht hebben op je financiële mogelijkheden. Stap daarom eerst naar de bank om een voorstel te krijgen van hoeveel je kunt lenen en aan welke rentevoet. Doe dus zeker je huiswerk en bekijk de opties bij zo veel mogelijk banken.

2. Zodra je weet hoeveel geld je kunt lenen en zelf kunt inbrengen, weet je ook binnen welke prijscategorie je kunt zoeken. Hou zeker ook rekening met de bijkomende kosten die bovenop de aankoopprijs komen voor de registratie, de notaris, de hypotheek, de schuldsaldoverzekering enzovoort.

3. Bij Infinimo komen dagelijks nieuwe woningen en appartementen binnen. Laat ons weten wat je precies zoekt en krijg onze nieuwe panden als eerste te zien. Als een pas binnengekomen pand voldoet aan je zoekcriteria, dan krijg je als eerste een berichtje. Zo blijf je niet alleen automatisch op de hoogte van ons aanbod, wij geven je ook een troefkaart. Je ziet ons aanbod voor iedereen het ziet, online of in magazines. Dat is wat we bij Infinimo graag het voordeel van de voorsprong noemen.

4. Beantwoordt een woning aan jouw noden? Treuzel niet en schiet meteen in actie. Ga al eens op verkenning in de buurt. Zoek uit welke voorzieningen er aanwezig zijn en bekijk de oriëntatie van het huis. Maak eventueel al een keertje de verplaatsing van het huis naar je werk.

5. Geïnteresseerd? Plan dan zo snel mogelijk een bezoek en stel je flexibel op. Alles moet even wijken om je (droom)huis te vinden. Ja, ook die sporttraining of afspraak bij de kapper. Het leven is aan de rappen …

6. Let tijdens het bezoek niet op de meubels en de inrichting, maar probeer die juist weg te denken. Focus op de basis van het huis: de algemene staat, de lichtinval, de oppervlaktes, kleine gebreken enzovoort.

7. Wil je de woning renoveren of uitbreiden? Neem dan een professional mee om een idee te krijgen van de totale kostprijs. Je verneemt dan meteen of de woning nog altijd binnen je budget past.

8. Twijfel niet te lang. Heb je een goed gevoel en voldoet de woning aan je verwachtingen, durf dan te springen. De kans is klein dat je een tweede keer langs kunt gaan. Tegen dan is je droomhuis misschien al weggekaapt.

9. Als er niet volgens een biedsysteem wordt gewerkt, dan mag je gerust een (aanvaardbaar) bod doen dat onder de vraagprijs ligt. Probeer nadien te onderhandelen, al is dat soms niet mogelijk, en haal niet per se het onderste uit de kan.

10. Nogal wat huizen worden verkocht onder de opschortende voorwaarde dat de koper een lening van de bank krijgt. Jij hoeft die voorwaarde niet in de overeenkomst te laten opnemen, want je hebt uiteraard de eerste tip gevolgd en weet al precies hoe veel je kunt lenen. Dit bezorgt jou een voorsprong die de verkoper kan doen beslissen om voor jou te kiezen en niet voor een andere kandidaat.

Veel succes!

Zoek je een huis of een appartement te koop? Bekijk hier ons volledig aanbod. Of laat ons weten wat je juist zoekt en krijg onze nieuwe panden als eerste te zien. 

Op huizenjacht: zo neem je voorsprong op andere kandidaat-kopers
Terug naar overzicht
Gratis
waardebepaling
Blijf op
de hoogte
pinterest