Huis gekocht? Op deze renovatiepremies heb je recht in 2021

Huis gekocht? Op deze renovatiepremies heb je recht in 2021

Wil je als nieuwe eigenaar jouw huis of appartement grondig isoleren of energiezuinig renoveren, dan kun je ook in 2021 rekenen op een aantal premies en financiële tegemoetkomingen van de Vlaamse overheid. Zie je door de bomen het bos niet meer? Infinimo helpt je op weg.

Nieuwe EPC-labelpremie

Heb je een woning met een slechte energieprestatie gekocht? Als je de woning binnen de vijf jaar zo grondig renoveert dat het EPC-label aanzienlijk verbetert, dan kun je aanspraak maken op deze nieuwe premie. Wie de labelpremie aanvraagt, moet twee EPC-attesten kunnen voorleggen (voor én na de werken).

Voorwaarden: die tegemoetkoming is niet alleen bestemd voor wie een nieuwe woning koopt (of erft) in 2021, maar geldt voor alle bestaande eigenaars die de energiescore van hun pand willen verbeteren.

Het bedrag van de premie hangt af van het behaalde EPC-label na de renovatie.

  • 2.500 euro tot max. 5.000 euro voor een woning
  • 2.500 euro tot max. 3.750 euro voor een appartement of wooneenheid

Renteloze energielening

Bovenop de invoering van de EPC-labelpremie wordt de renteloze energielening uitgebreid tot 60.000 euro. Deze voordelige energielening bestond al voor mensen met een beperkt inkomen. Vanaf dit jaar komen ook nieuwe eigenaars die binnen de vijf jaar hun woning renoveren en energiezuiniger maken, in aanmerking.

Hoeveel je precies renteloos kunt lenen, hangt af van het EPC-label dat je bereikt. Renoveer je een woning met energielabel E of F tot een label A? Dan kun je tot 60.000 euro renteloos lenen. Voor een upgrade tot label B of C is dat respectievelijk 30.000 en 15.000 euro.

Verlaagd btw-tarief voor slopen en heropbouwen

De federale overheid heeft het btw-tarief voor nieuwe woningen en appartementen verlaagd naar 6% btw als er sprake is van een wederopbouw van een afgebroken pand. Dat was al het geval in 32 centrumsteden, maar is nu uitgebreid naar het hele land. Je betaalt tot eind 2022 maar 6% btw in plaats van 21% op de constructiewaarde van je nieuwe en enige gezinswoning.

Voor een huis of appartement dat normaal 363.000 euro (300.000 + 21% btw) kost, betaal je sinds 1 januari 2021 slechts 318.000 euro (300.000 + 6% btw). Jouw voordeel: 45.000 euro.

Voorwaarden: tweede verblijven en woningen om te verhuren, komen niet in aanmerking. Bovendien bedraagt de maximaal bewoonbare oppervlakte van de woning 200 vierkante meter.

Premie voor zonnepanelen

De nieuwe zonnepanelenpremie loopt tot eind 2024 en is bedoeld voor kleinere installaties met een omvormer van minder dan 10 kVa.

Voorwaarden: het mag niet om een uitbreiding van een bestaande installatie gaan, een aannemer moet de zonnepanelen plaatsen en de bouwaanvraag van je woning moet voor 1 januari 2014 zijn ingediend.

De premie wordt berekend op basis van het vermogen van de zonnepanelen zelf (dus niet het vermogen van de omvormer). In 2021 zal de premie 300 euro/kWp bedragen voor installaties tot maximaal 4 kWp en bijkomend 150 euro/kWp van 4kWp tot 6 kWp, wat overeenkomt met maximaal 1.500 euro.

Vanaf 2022 wordt het bedrag van de premie jaarlijks met ongeveer een kwart verminderd.

Extra premie voor het verwijderen van asbest

Wie zijn gevel of dak isoleert en tegelijk de asbestleien, het asbesthoudend onderdak of de asbesthoudende gevelbekleding laat verwijderen, ontvangt een extra premie van 8 euro per vierkante meter.

Voorwaarden: zowel woongebouwen als niet-woongebouwen komen in aanmerking. Voorwaarde is wel dat je de werkzaamheden laat uitvoeren door een professionele aannemer. 

Dakisolatiepremie voor doe-het-zelvers verdwijnt

Ben je van plan om zelf je dak of zoldervloer te isoleren? Tot eind 2020 had je als huiseigenaar recht op een tegemoetkoming van 2 euro per vierkante meter isolatiemateriaal. Om in 2021 nog in aanmerking te komen voor de dakisolatiepremie, moet je een beroep doen op een aannemer om de isolatie te laten plaatsen. 

Voorwaarden: de isolatie behaalt een Rd-waarde (de warmteweerstand) van minstens 4,5 m² K/W en je isoleert een bestaand huis of appartement dat voor 1 januari 2006 op het elektriciteitsnet is aangesloten. 

 

Je droomhuis nog niet gevonden? Bekijk ons aanbod te koop hier.

Huis gekocht? Op deze renovatiepremies heb je recht in 2021
Terug naar overzicht
Gratis
waardebepaling
Blijf op
de hoogte
pinterest