Hoeveel geld heb je nodig om een woning te kopen?

Hoeveel geld heb je nodig om een woning te kopen?

Voor veel Belgen is de aankoop van een huis of appartement de grootste financiële beslissing in hun leven. Het is dan ook belangrijk om goed in te schatten hoeveel budget je nodig hebt. Met een paar tienduizend euro spaargeld en een aantrekkelijke woonlening geraak je al heel ver.

Voor je gaat ‘shoppen’ op de woningmarkt, is het essentieel om je financiële draagkracht in kaart te brengen. Bekijk hoeveel geld je zelf kunt investeren en of er eventueel (groot)ouders bereid zijn om een duwtje in de rug te geven. Zelfs al heb je een aardig spaarpotje verzameld, dan nog zul je wellicht een beroep doen op een woonlening om je budget te vergroten. Positief is dat de rente al enkele jaren zeer laag staat, waardoor het vandaag interessant is om te lenen voor de aanschaf van een eigen woning of als investering in een tweede eigendom. Door zelf verschillende banken tegen elkaar uit te spelen of aan te kloppen bij een hypotheekmakelaar, krijg je de rente zo laag mogelijk. Zo spring je met je spaarcenten misschien nog verder dan je oorspronkelijk gedacht had.

Eigen inbreng

Hoe hoger je eigen inbreng, hoe gunstiger de rentevoet. De quotiteit – de verhouding tussen het geleende bedrag en de waarde van de woning – is een belangrijke factor. De tijd dat je gemakkelijk tot 120 procent van het aankoopbedrag van een woning kon lenen, is voorbij. De Nationale Bank van België (NBB), die toezicht houdt op de financiële sector, kijkt namelijk strenger toe op de markt van de woonkredieten.

Sinds begin 2020 gelden striktere voorwaarden. Bij een woonkrediet voor een huis of appartement waar je zelf gaat wonen, mag je volgens de Nationale Bank nog maximaal 90 procent van het aankoopbedrag lenen. De resterende 10 procent én de bijkomende kosten dien je dus met eigen middelen te financieren. Koop je een tweede huis of appartement om bijvoorbeeld te verhuren, dan kun je hoogstens 80 procent lenen.

Slechts in een beperkt aantal dossiers mag de bank afwijken van deze maximumpercentages. Voor een eerste woning mag bijvoorbeeld 5 procent van de kredietnemers toch nog 105 procent van de aankoopwaarde lenen. Bij een tweede woning kan 20 procent van de kopers 100 procent van het aankoopbedrag lenen.

Beperktere middelen

Krijg je niet meteen een lening van de bank? Misschien zijn je ouders bereid om een waarborg te geven die de bank over de streep kan trekken? Onder bepaalde voorwaarden kun je ook aankloppen bij de Vlaamse Maatschappij voor Sociaal Wonen of het Vlaams Woningfonds voor een sociaal woonkrediet. Op die manier krijgen ook kopers met beperktere middelen toegang tot de woningmarkt.

Maandelijkse afbetaling

Naast de eigen inbreng is je maandelijkse terugbetalingscapaciteit belangrijk om te bepalen hoeveel je kunt lenen. De bank houdt uiteraard rekening met je inkomsten bij de beoordeling van je kredietaanvraag. De vuistregel is dat je maximaal een derde van je inkomen mag besteden aan de terugbetaling van je woonlening, afhankelijk van de situatie. Bekijk dus goed je maandelijkse kosten om te bepalen welke som draaglijk is om comfortabel te blijven leven. Bouw voldoende marge in voor kosten die je vandaag nog niet kunt voorspellen, zoals een toekomstige gezinsuitbreiding of een onverwachte vervanging van je auto.

Bekijk alle kosten

Vergeet tot slot niet om het volledige kostenplaatje van de nieuwe woning te bekijken. Bovenop de aankoopprijs komen nog registratierechten, btw (bij nieuwbouw), notariskosten en hypotheekkosten. Bij Infinimo is transparante communicatie over de prijs een prioriteit, zodat je precies weet wat je mag verwachten.

Wil je advies voor jouw woonproject? Ook in coronatijden staan we klaar om je te helpen. Neem snel contact op voor advies of een gratis (digitale) waardebepaling.

Hoeveel geld heb je nodig om een woning te kopen?
Terug naar overzicht
Gratis
waardebepaling
Blijf op
de hoogte
pinterest