Wat zijn registratierechten?
Registratierechten zijn de belastingen die je aan de overheid betaalt voor de registratie van de aankoopakte van je woning.
2% registratierechten
De Vlaamse Regering heeft in het regeerakkoord een verlaging van de registratierechten opgenomen. De registratierechten verlagen van 3% naar 2%.
Dat tarief geldt enkel voor de aankoop van de eerste en enige gezinswoning.
De nieuwe registratierechten gaan in vanaf 1 januari 2025 en de geldige datum daarvoor is de ondertekening van de akte bij de notaris.
Compromis vs akte
Om te begrijpen wanneer je kan genieten van de verlaagde registratierechten, is het belangrijk het verschil tussen compromis en akte te kennen.
Wat is een compromis?
Wanneer je een woning aankoopt zal je eerst een compromis tekenen. Het compromis is een document dat door de makelaar is opgesteld en is het bewijs dat koper en verkoper het eens zijn geworden over de prijs en het voorwerp van verkoop. Met dat document kan je dan naar de bank gaan voor het afsluiten van een lening en de notaris voor het opstellen van de akte.
Lees hier meer over het compromis.
Wat is een akte?
De aankoopakte is de akte die je tekent bij de notaris en het moment waarop je definitief eigenaar wordt van de door jou aangekochte woning.
Tussen het overgaan van compromis naar akte zit gemiddeld 4 maanden tijd.
Het is niet de datum van compromis, maar de datum van akte die van belang is voor het bepalen van de registratierechten. Je kan dus met een gerust hart vandaag overgaan tot de aankoop van jouw droomwoning aan een verlaagd registratietarief.
Nog vragen?
Mocht je toch twijfelen hierover, vraag het dan zeker na bij je makelaar.