Huurprijs indexeren: hoe werkt het en wat is nieuw?

Huurprijs indexeren: hoe werkt het en wat is nieuw?

Elke verhuurder van een woning mag één keer per jaar de huurprijs indexeren, behalve als het contract anders vermeldt. Maar als de woning te veel energie verslindt, laat Vlaanderen tijdelijk geen indexering toe.

De huurprijs kan elk jaar op de verjaardag van de inwerkingtreding van het huurcontract geïndexeerd worden. Een indexering betekent dat de verhuurder de huurprijs aanpast in functie van de kosten van het levensonderhoud. Dat gebeurt niet altijd in januari en nooit automatisch. De verhuurder moet de indexering schriftelijk meedelen.  

Vraagt de verhuurder de indexatie pas op een later tijdstip? Dan kan hij maar drie maanden teruggaan in de tijd.

Opgelet: de woninghuurwetgeving is met de jaren geëvolueerd. Zit je met een oude huurovereenkomst? Dan zijn er andere regels van toepassing. Informeer je hierover bij een notaris of een vastgoedmakelaar.

Slechte energiescore? Geen (volledige) indexering

Sinds 1 oktober 2022 heeft de Vlaamse regering de huurprijs van een woning die onvoldoende energiezuinig is tijdelijk ‘bevroren’. Dit betekent dat de prijzen van huurwoningen met een niet-energiezuinig EPC-label van E of F één jaar lang (tot 1 oktober 2023) niet geïndexeerd mogen worden. Verhuurders van woningen met energielabel D mogen de indexering slechts met de helft doorrekenen aan hun huurder. 

Waar vind je het EPC-label?

Het EPC-label vind je terug op je energieprestatiecertificaat (EPC). Het EPC is een verplicht document dat mogelijke huurders informeert over de energiezuinigheid van de woning. Sinds begin 2019 zitten de EPC’s in een nieuw jasje. De nieuwe EPC’s vermelden naast een kengetal (uitgedrukt in kWh/m²) nu ook een energielabel. Het EPC-label gaat van A+ (heel energiezuinig) tot F (energieverslindend).

Heeft jouw EPC geen label, kijk dan naar het kengetal. Op basis van de energieprestatiescore kun je zelf de omrekening maken:

F = hoger dan 500 kWh per m² per jaar

E = tussen 500 en 401 kWh per m² per jaar

D = tussen 400 en 301 kWh per m² per jaar

C = tussen 300 en 201 kWh per m² per jaar

B = tussen 200 en 101 kWh per m² per jaar

A = tussen 100 en 1 kWh per m² per jaar

A+ = 0 of minder dan 0 kWh per m² per jaar

 

Huurprijs indexeren: hoe werkt het en wat is nieuw?
Terug naar overzicht
Gratis
waardebepaling
Blijf op
de hoogte
pinterest