Zeven tips om je woning vlot te verkopen

Zeven tips om je woning vlot te verkopen

Ben je van plan om je woning te verkopen? Dan is het zeker een goed idee om je te laten begeleiden door een professionele vastgoedmakelaar. Ook als eigenaar kun je het verkoopproces een duwtje in de rug geven. Met enkele slimme ingrepen verhoog je de waarde van je huis of appartement én vind je sneller de juiste koper.

1. Bepaal een realistische prijs

Hoeveel is je woning echt waard? Dat is de vraag van een miljoen. Als leek is het moeilijk in te schatten, maar een vastgoedmakelaar heeft voldoende referentiepunten om een correcte prijs te bepalen. Hiervoor kies je het best een ervaren vastgoedkantoor dat vertrouwd is met jouw regio. Bij Infinimo krijg je gratis en vrijblijvend een waardebepaling, zodat je weet wat je mag verwachten. Uiteraard wil je een zo hoog mogelijk prijs uit de verkoop halen, maar wees realistisch. Een interessante verkoopformule om het maximum te bereiken, is start to sale. Hierbij wordt een minimumprijs vastgelegd en daarna brengen geïnteresseerden in een of twee rondes een bindend bod uit onder gesloten omslag.

2. Maak het gezellig, maar niet te persoonlijk

Een woning waar potentiële kopers zich meteen thuis voelen, geraakt sneller verkocht. Maak het daarom extra gezellig, bijvoorbeeld met kleurrijke kussens in de leefruimte of met enkele bloemen en planten doorheen het huis. Die creëren een gezonde lucht en frisse geur. Zorg er wel voor dat je interieur neutraal overkomt, zodat veel mensen zich op hun gemak voelen. Vermijd dat persoonlijke spullen zoals familiefoto’s de aandacht afleiden van de essentie: de woning. 

3. Herstel kleine gebreken

Doe een inspanning om kleine (maar irritante) herstellingen uit te voeren. Denk bijvoorbeeld aan een losse deurklink, lekkende kraan of kapotte lampen. Door zulke problemen aan te pakken, versterk je bij de koper de indruk dat de woning goed onderhouden is. Ook een nieuw laagje verf (in een neutrale kleur) kan wonderen verrichten.

4. Gebruik je gevel als visitekaartje

Een van de belangrijkste aspecten van je woning is de gevel, want die bepaalt voor een groot deel de eerste indruk van potentiële kopers. Ziet de gevel er niet meer zo fris uit? Voer dan een grondige reiniging uit. Heeft de gevel zijn beste tijd wel gehad, overweeg dan een gevelrenovatie, bijvoorbeeld met crepi of houtplaten. Dit kan de waarde van je woning verhogen. Vraag hiervoor advies aan een vastgoedprofessional. 

5. Toon je meubels

Helaas hebben niet alle kopers een rijke fantasie. Lege slaapkamers, een woonkamer zonder inrichting: potentiële kopers kunnen zich het resultaat moeilijk voorstellen als ze geen meubels zien. Heb je die al allemaal verhuisd naar je nieuwe woning of gaat het om een nieuwbouw? Ook dan zijn er oplossingen. Doe bijvoorbeeld een beroep op een vastgoedstylist om je woning fraai in te richten. Heb je een leuk terras? Zet dan je terrasmeubelen buiten voor het plaatsbezoek, zodat de geïnteresseerde koper zich al perfect kan inbeelden hoe hij of zij gezellig op het terras zit.

6. Ruim op

Het is evident, maar wordt vaak vergeten: ruim je woning op. Niemand houdt immers van rommel, toch niet van anderen. Potentiële kopers kunnen een wanordelijke woning moeilijker loskoppelen van de huidige bewoners. Door alles netjes op te bergen, creëer je meer licht, rust en ruimte in je interieur, drie eigenschappen die veel kopers erg waarderen. Haal ook overbodige meubels weg, want die maken je woning visueel kleiner.

7. Knap je tuin op

Sinds de coronacrisis en de bijhorende lockdown is de vraag naar huizen met een tuin of appartementen met een terras sterk toegenomen. Veel kopers hechten nu meer belang aan een leuke buitenruimte om thuis te kunnen eten of ontspannen in openlucht. Vergeet dus zeker niet om je tuin op te knappen. Trek het onkruid uit, snoei de haag en maai het gras. Met een parasol of barbecue kun je een zomerse sfeer opwekken en illustreer je de mogelijkheden van je tuin. Tip: leg een dweil of mat klaar aan de deur zodat de bezoekers daarna met propere schoenen weer naar binnen kunnen.

De gemakkelijkste manier om je woning te verkopen? Vraag een gratis waardebepaling en professioneel advies bij Infinimo.

Zeven tips om je woning vlot te verkopen
Terug naar overzicht
Gratis
waardebepaling
Blijf op
de hoogte
pinterest