Jouw vastgoed verhuren zonder zorgen

Jouw vastgoed verhuren zonder zorgen

Ga je jouw woning zelf verhuren of doe je liever een beroep op een vastgoedmakelaar of immokantoor? Als verhuurder wil je zo snel mogelijk een betrouwbare huurder vinden en tegelijk een waterdicht huurcontract achter de hand houden. Een verhuurmakelaar heeft de expertise in huis om problemen te voorkomen en (indien nodig) op te lossen. We zetten even de belangrijkste aandachtspunten op een rijtje.

1. Kwaliteitsnormen van een huurwoning

Als je een huis of appartement in Vlaanderen verhuurt, dan moet die woning voldoen aan bepaalde kwaliteitsnormen. Je bent als verhuurder ook verplicht om voldoende rookmelders of een branddetectiesysteem te installeren in de huurwoning.

Wanneer je als eigenaar-verhuurder twijfelt of de huurwoning aan de noodzakelijke kwaliteitsnormen voldoet, kun je dit laten controleren en vastleggen in een conformiteitsattest, een officiële verklaring van de gemeente. Een woningcontroleur komt dan ter plaatse voor een inspectie. Dit attest is niet verplicht, maar geeft de huurders meer zekerheid over de kwaliteit. Het attest kost maximaal 62,5 euro, bij een kamerwoning te vermeerderen met 12,50 euro per kamer (maximaal 1.250 euro per gebouw).

2. Energieprestatiecertificaat (EPC) voor huurwoningen

Een geldig energieprestatiecertificaat (EPC) is verplicht bij de verhuur van elke wooneenheid (huis, appartement, studio, …). Het EPC geeft de energiezuinigheid van de woning weer met een score en is louter informatief. Er hoeft geen minimale score behaald te worden. Het is verplicht deze score mee op te nemen in de advertenties voor verhuur.

Sinds begin 2020 gelden nieuwe energienormen voor huurwoningen. Meer info vind je hier.

3. Huurprijs

Een goede huurprijs vastleggen, is niet altijd gemakkelijk. Dit vereist ervaring en marktkennis. Infinimo heeft een jarenlange expertise om de correcte prijs van uw eigendom te bepalen. Onze waardebepaling is gebaseerd op een deskundige analyse van objectieve parameters in combinatie met andere externe factoren.

In de meeste huurcontracten wordt het principe van indexering van de huurprijzen opgenomen. In dat geval mag u als verhuurder jaarlijks de huurprijs aanpassen. De Federale Overheidsdienst Economie biedt een huurcalculator aan, waarmee u de indexering van de huurprijs kunt berekenen.

4. Plaatsbeschrijving

Bij de start en op het einde van een huurovereenkomst moet tussen beide partijen een plaatsbeschrijving worden opgemaakt om eventuele schade aan de huurwoning vast te stellen. Dit is wettelijk verplicht. Bovendien moet de plaatsbeschrijving (net als het huurcontract) geregistreerd worden (zie punt 5). Huurder en verhuurder kunnen ofwel zelf de plaatsbeschrijving opmaken, ofwel het document laten opstellen door een deskundige. De kostprijs hiervoor wordt gezamenlijk gedragen, elk voor de helft.

De wet stelt uitdrukkelijk dat de plaatsbeschrijving ‘op tegenspraak’ moet zijn opgemaakt. Zo hebben de partijen de mogelijkheid om zelf aanwezig te zijn bij de opmaak van deze plaatsbeschrijving en vervolgens hun opmerkingen door te geven. 

5. Huurcontract

De rechten en plichten van huurder en verhuurder worden vastgelegd in het huurcontract. De bepalingen in het huurcontract mogen echter niet in strijd zijn met de regelgeving:

- Voor huurcontracten die gesloten zijn vóór 1 januari 2019 moet je rekening houden met de federale Huurwet.

- Voor huurcontracten die gesloten zijn vanaf 1 januari 2019 voor een huurwoning in Vlaanderen moet je rekening houden met het Vlaams Woninghuurdecreet.

Als verhuurder ben je verplicht om het huurcontract en de plaatsbeschrijving te laten registreren, via het registratiekantoor van de plaats waar het onroerend goed ligt of via de onlinetoepassing MyRent.

Heb je nog vragen? Aarzel niet om contact op te nemen of kom gerust eens langs. Wij zoeken en vinden voor jou de meest geschikte en solvabele kandidaat-huurder.

Verantwoordelijke verhuur:

Sofie Van Cauwenberghe

Vastgoed Professional
Advies, Verhuur & Support

 sofie@infinimo.be
 0479 89 45 21

 

Jouw vastgoed verhuren zonder zorgen
Terug naar overzicht
Gratis
waardebepaling
Blijf op
de hoogte
pinterest