Vanaf 2020 gelden nieuwe energienormen voor huurwoningen

Vanaf 2020 gelden nieuwe energienormen voor huurwoningen

Huurwoningen moeten vanaf 2020 voldoen aan enkele nieuwe vereisten. Wat houdt die regelgeving precies in en hoe zit het met die strafpunten? Infinimo zet alles op een rij.

1. Dakisolatie verplicht

Volgens de Vlaamse dakisolatienorm moeten alle daken van woningen en huurwoningen tegen 2020 voorzien zijn van isolatie. Alle daken van woningen die voor 1 januari 2006 aangesloten zijn op het elektriciteitsnet, moeten geïsoleerd worden. Nieuwbouwwoningen die in orde zijn met de energieprestatieregelgeving, voldoen al aan de dakisolatienorm. 

In de praktijk zal voor dakisolatie een R-waarde (of warmteweerstand) gelden van minimaal 0,75 m²K/W. Deze norm is van toepassing op alle daken van 2 m² of groter.

  • Wanneer een zolder onbewoond of onverwarmd is, volstaat het ook om de zoldervloer te isoleren.
  • Plafondisolatie komt enkel in aanmerking op voorwaarde dat de isolatie doorloopt over het volledige plafond en een R-waarde van minimum 0,75 m²K/W heeft.

Hoe toon je aan dat je dak aan de isolatienorm voldoet?

Heeft u die documenten niet? Dan kunt u  een energiedeskundige vragen een beoordeling te maken van uw dakisolatie. Zo’n beoordeling kost 200 euro.

Dakisolatie die vanaf 1 januari 2020 niet in orde is, kan bestraft worden met 15 strafpunten.

Opgelet: vanaf 15 strafpunten mag je je woning niet meer verhuren.

2. Ramen: enkel glas verboden

Tegen 2020 moeten de ramen van alle woningen (dus ook huurwoningen) minstens dubbel glas hebben. Deze regel geldt voor kamers en zelfstandige woningen (= studio, eengezinswoning of appartement). Voor de plaatsing van hoogrendementsglas kunt u onder bepaalde voorwaarden een premie krijgen.

Verbod op enkel glas geldt enkel voor leefruimtes, enkel glas is wel nog toegestaan in inkomhal. De traphal en gang hoeven dus geen dubbel glas te gebben. Oud dubbel glas kan voorlopig wel nog.

Vanaf 1 januari worden de volgende strafpunten toegekend bij afwezigheid van dubbel glas: 3 strafpunten voor één raam met enkele beglazing, en 9 strafpunten voor meer dan één raam met enkele beglazing.

Opgelet: vanaf 2023 geldt 9 tot 15 strafpunten.

3. Rookmelders verplicht

Vanaf 2020 geldt ook een nieuwe regel voor brandveiligheid en zijn rookmelders verplicht in alle Vlaamse (huur)woningen. De rookmelder moet CE gemarkeerd zijn, voldoen aan de norm NBN EN 14604, reageren met een scherp geluidssignaal en van het optische type zijn.

De eigenaar heeft de taak om de optische rookmelder aan te kopen en te installeren, de huurder is verantwoordelijk voor het onderhoud.

Hebt u nog vragen? Aarzel niet om ons te contacteren of kom gerust eens langs.

 

 

Vanaf 2020 gelden nieuwe energienormen voor huurwoningen
Terug naar overzicht
Gratis
waardebepaling
Blijf op
de hoogte
pinterest