Wat is de impact van de renovatieverplichting op jouw woning?

Wat is de impact van de renovatieverplichting op jouw woning?

Sinds januari 2023 hanteert de Vlaamse overheid de energiescore om te bepalen of er al dan niet een renovatieverplichting op je woning van toepassing is. Wat moet je weten over de energielabels, termijnen en sancties? We zetten het graag voor jou op een rijtje.

 

Energieprestatiecertificaat of EPC

Al sinds 2008 is het energieprestatiecertificaat, beter bekend als het EPC-attest, een verplicht document bij de bouw, verkoop of verhuur van vastgoed. Dit belangrijke document informeert kopers of huurders over de energiezuinigheid van een potentiële woning. De uiteindelijke EPC-waarde of score kan variëren van A+ (ofwel zeer energiezuinig) tot F (weinig energiezuinig).

Renovatieverplichting 2023

Recent werd het EPC-certificaat echter nog belangrijker bij verkoop en verhuur. Zo is sinds januari 2023 de renovatieverplichting voor residentiële gebouwen in werking.

Renovatieverplichting bij verkoop

Alle nieuwe eigenaars die sinds 2023 een woning of appartement met een energielabel E of F aankochten, moeten binnen de vijf jaar na aankoop verplicht energetisch renoveren tot minimaal een label D.

De termijn start op de datum van het verlijden van de authentieke akte. Bijvoorbeeld: als de akte verleden werd op 1 februari 2023 dan moet voor 1 februari 2028 aan de renovatieverplichting voldaan zijn.

Langetermijndoel

Het EPC-label D is echter een tussenstap, waarbij het uiteindelijke doel is dat alle woningen in Vlaanderen tegen 2050 over een energielabel A beschikken. Het langetermijnpad werd vastgelegd met verstrengingen in 2028, 2035, 2040 en 2045.

Financiële ondersteuning

De overheid voorziet heel wat maatregelen ter ondersteuning van de renovatie van je woning. Denk hierbij aan: MijnVerbouwPremie, de EPC-labelpremie, vermindering van onroerende voorheffing en een verlaagd BTW-tarief van 6%. Informeer zeker bij de makelaar van de woning waarin je interesse hebt naar de mogelijkheden.

Renovatieverplichting bij verhuur

Ook wanneer de woning verhuurd is, gelden dezelfde verplichtingen voor de eigenaar van de woning. Huurders moeten rekening houden met eventuele hinder bij werkzaamheden.

Voor de indexering van de huurprijs bij woningen of appartementen met een EPC-score D, E en F geldt er een aangepaste formule. Zo krijgen huurders na één jaar niet meteen een zeer hoge huurprijs.

Voor huurders gelden geen verplichtingen.

Sancties

Als het vereiste energielabel niet tijdig wordt behaald, kan een administratieve geldboete worden opgelegd van 500 euro tot 200.000 euro door het Vlaams Energie- en Klimaatagentschap (VEKA). Deze boete heft de verplichting echter niet op. Er wordt enkel een nieuwe termijn vastgesteld waarbinnen het nodige energieprestatiecertificaat behaald moet worden.

 

Wat is de impact van de renovatieverplichting op jouw woning?
Terug naar overzicht
Gratis
waardebepaling
Blijf op
de hoogte
pinterest