Dit is nieuw voor (ver)bouwers en huiseigenaars vanaf 2023

Dit is nieuw voor (ver)bouwers en huiseigenaars vanaf 2023

Als (ver)bouwer of huiseigenaar ben je maar beter goed op de hoogte van de regelgeving. Wist je bijvoorbeeld dat vanaf 23 november 2022 een asbestattest verplicht is als je een gebouw van vóór 2001 verkoopt? Voor 2023 staan ook enkele nieuwe regels klaar. We zetten de belangrijkste nieuwigheden op een rijtje.

Renovatieplicht

Vanaf 1 januari 2023 start de renovatieverplichting voor residentiële gebouwen, dus voor eengezinswoningen en appartementen. Dat betekent concreet dat alle woningen en appartementen met EPC-label E of F die vanaf 2023 aangekocht worden, gerenoveerd moeten worden naar label D of beter. Daarvoor krijg je tot vijf jaar tijd na de aankoop. De overheid geeft je wel een financieel duwtje in de rug via het renovatiekrediet met rentesubsidie van maximaal 60.000 euro.  

Btw-verlaging bij sloop- en heropbouw ook in 2023

Soms is het voordeliger om een woning te slopen en weer op te bouwen dan om ze helemaal te renoveren. Met het verlaagde btw-tarief van 6 procent in plaats van 21 procent stimuleert de overheid de bouw van nieuwe, energiezuinige woningen. Die regeling wordt verlengd tot eind 2023. Helaas komt niet iedereen in aanmerking voor dat gunstige btw-tarief. Wie naast het voordeeltarief grijpt, kan wel nog tot eind 2023 een beroep doen op de verlengde slooppremie van 10.000 euro.

Strengere energie-eisen

In 2023 worden de energie-eisen verder aangescherpt. Wie vanaf 1 januari 2023 een bouwvergunning voor een ingrijpende energetische renovatie aanvraagt, moet minstens 20 kWh per m² bruto vloeroppervlakte uit één of meerdere hernieuwbare bronnen halen.

Ook voor nieuwbouwwoningen worden de energie-eisen strenger. Voor bouwaanvragen vanaf 2023 ben je verplicht om een verwarmingssysteem op lage temperatuur (35 tot 55 °C) te installeren als je centrale verwarming op water toepast. Zo wordt het gemakkelijker om over te schakelen op een warmtepomp, die beter rendeert bij lage temperaturen.    

In 2023 kun je je nieuwe woning nog aansluiten op gas. Wel moet je minstens 15 kWh/m² aan zonne-energie voorzien.

Vanaf 2025 is het niet meer mogelijk om een omgevingsvergunning aan te vragen voor een nieuwbouwwoning met gasaansluiting. Alleen verwarmen via een warmtepomp, biomassaketel, elektrisch verwarmingstoestel of warmtenet is vanaf dan nog toegelaten. 

Premie voor zonnepanelen

De premie voor zonnepanelen, die berekend wordt op het totaalvermogen van de zonnepanelen, gaat volgend jaar naar beneden. Ze bedraagt in 2022 maximaal 1.500 euro en halveert in 2023 tot hoogstens 750 euro. De datum van de indiensttreding van de zonnepanelen is bepalend. Wil je nog genieten van de hoge premie, dan is het dus vijf voor twaalf.

Op zoek naar professioneel advies voor de verkoop van je woning? Vraag een gratis waardebepaling of neem contact op met Infinimo

Dit is nieuw voor (ver)bouwers en huiseigenaars vanaf 2023
Terug naar overzicht
Gratis
waardebepaling
Blijf op
de hoogte
pinterest