In 2022 zijn de regels rond de energieprestatienormen, ook wel de EPB-eisen genoemd, van nieuwbouw opnieuw verstrengd. Het E-peil, de score die aangeeft hoe energiezuinig een woning is, ligt nog altijd op maximaal E30. Het S-peil daarentegen is verstrengd van S31 naar S28. Die score geeft de zuivere isolatie- en ventilatiewaarde weer van de schil van de woning, dus onder andere de muren, ramen en het dak. Een goede isolatie is belangrijk, maar de manier waarop je energie opwekt, is dat ook. Wat zijn jouw opties?
Wat zijn de voordelen van zonnepanelen?
Met zonnepanelen wordt zonne-energie omgezet in elektriciteit. Je wekt je eigen energie op waardoor je gedeeltelijk of volledig in de stroombehoeften van je huishouden kan voorzien. Het voordeel is dat je minder afhankelijk bent van de energieleveranciers en de stijgende energieprijzen. Zo bespaar je al snel enkele honderden euro’s per jaar op je energierekening.
De huidige lage prijzen van fotovoltaïsche panelen en de subsidies van de overheid zorgen er voor dat je jouw investering vaak al binnen de zes à twaalf jaar hebt terugverdiend. Daarna profiteer je dus van gratis eigen opgewekte energie!
Wanneer je eigen energie niet voldoende is, ga je nog steeds elektriciteit van het net moeten halen. Wil je ook daar besparen? Energie vergelijken kan helpen om de goedkoopste leverancier op de markt te vinden.
Waarom vloerverwarming?
Vloerverwarming is perfect voor nieuwbouw omdat het ruimtebesparend is en zorgt voor een aangename temperatuur in huis, én aan de voeten natuurlijk. Er zijn verschillende voordelen aan vloerverwarming wat het een van de meest voordelige duurzame investeringen maakt. Zo werkt vloerverwarming op lage temperaturen in tegenstelling tot traditionele radiatoren die tot een hogere temperatuur moeten verwarmd worden. Daardoor verbruik je uiteraard minder energie wat resulteert in een lagere factuur. Ook wordt de warmte gelijk verdeeld over een groot ruimte waarna de warme lucht naar boven stijgt en dus ook de temperatuur in je huis aangenamer wordt.
Deze warmtebron wordt nog duurzamer als je ze combineert met een warmtepomp en eventueel zonnepanelen om die laatste van energie te voorzien.
Wat doet een zonneboiler?
Een zonneboiler gebruikt zonne-energie om sanitair water op te warmen. De installatie bestaat uit thermische zonnecollectoren en een opslagvat voor het water. Eens het water is opgewarmd, kan je het gebruiken om mee te wassen, koken of douchen. Ook je vloer of zwembad verwarmen is mogelijk.
De terugverdientijd van een zonneboiler schommelt tussen de acht en twintig jaar, en kan daarom een pak hoger liggen dan die van zonnepanelen. Het is een slimme investering aangezien je met dit systeem 60% van je water kan verwarmen. Dat betekent ook een besparing van 60% op je energiekosten voor warm water.
Wat is het voordeel van een warmtepomp?
Een warmtepomp haalt energie uit de omgeving, namelijk de lucht, het grondwater of de aardbodem, om daarmee de woning of sanitair water te verwarmen. Er bestaan verschillende soorten warmtepompen, waaronder de lucht-luchtwarmtepomp, lucht-waterwarmtepomp of grond-waterwarmtepomp, met elk hun eigen werking en rendement. Hoe dan ook is het een van de meeste milieuvriendelijke warmtesystemen dat zorgt voor een laag energieverbruik.
Dit systeem wordt bijvoorbeeld veel gebruikt voor vloerverwarming. Idealiter combineer je een warmtepomp met zonnepanelen omdat je dan jouw woning verwarmt met zelf opgewekte elektriciteit. Ook een combinatie van een zonneboiler en warmtepomp is erg duurzaam omdat de warmtepomp dan gebruik kan maken van het warme water van de boiler.
Wist je dat?
Duurzaamheid is erg belangrijk bij de nieuwbouwprojecten die wij verkopen. Alle woningen die onderdeel uitmaken van deze projecten zijn Bijna Energie Neutraal met een E-peil lager dan of gelijk aan 20. Om dat te kunnen realiseren zijn de bronnen om energie op te wekken duurzaam. In de huizen wordt dus altijd één of een combinatie van bovenstaande duurzame vormen van energie gebruikt.
Dit artikel werd geschreven in samenwerking met Tariefchecker.be.
Interesse in een nieuwe woning? Bekijk hier al onze nieuwbouwprojecten, gerealiseerd door LOYD.