Tips om de goedkoopste hypothecaire lening te vinden

Tips om de goedkoopste hypothecaire lening te vinden

Je hebt een woning op het oog, je brengt een bod uit en dat bod wordt aanvaard. Tijd om de financiële kant van het plaatje nader te bekijken. Een hypothecaire lening is een grote stap: er gaat tenslotte heel wat geld mee gepaard. Daarom is het belangrijk om deze beslissing goed te overwegen. Door op een paar dingen te letten, kun je duizenden euro’s besparen op je hypothecaire lening. Hoe je dat doet, vertellen we je hier.

Vergelijk verschillende banken

Misschien heb je al een zichtrekening, spaarrekening en kredietkaart bij dezelfde bank. Is het dan verstandig om ook voor je hypothecaire lening bij dezelfde bank te blijven? Niet noodzakelijk. De beste rente voor je hypothecaire lening vind je door financiële instellingen te vergelijken. Doe dus zeker je huiswerk en bekijk de opties bij zoveel mogelijk banken. Met je brandverzekering kun je nog een troef achter de hand houden. Als je je brandverzekering bij dezelfde bank afsluit, zullen ze meestal meer geneigd zijn om een woonkrediet tegen een gunstige rentevoet toe te kennen.

Kies je voor een vaste of variabele rentevoet?

Wanneer je een hypothecaire lening zoekt, heb je vaak de keuze tussen een vaste en een variabele rentevoet. Beide formules hebben hun eigen voor- en nadelen, maar door de juiste optie te kiezen, kun je heel wat geld besparen. Een variabele rentevoet is een goede optie wanneer de rente hoog staat. Het is namelijk mogelijk dat die na enkele jaren daalt. Houd er echter rekening mee dat de rente ook verder kan stijgen. Een variabele rente houdt dus meer risico in, maar kan de intrest aanzienlijk verlagen.

Leen niet het volledige aankoopbedrag van je woning

Om een hypothecaire lening aan te gaan, moet je over een vast inkomen beschikken. Daarnaast voeg je bij je aanvraag ook uittreksels van je zicht- en spaarrekening toe. Ben je van plan om ook je spaargeld aan te spreken? Een goed idee! Als je al een aardig bedrag hebt gespaard, zal de bank je meestal een betere rentevoet bieden. Je geeft de bank namelijk meer vertrouwen dat je je lening op tijd en volledig zult terugbetalen.

Overweeg een bulletkrediet

Als je als 55-plusser een tweede woning wilt kopen en hiervoor een hypothecair krediet aanvraagt bij je bank, is de kans groot dat de bank je aanvraag afwijst. Banken hebben namelijk een maximumleeftijd voor de laatste aflossing. Meestal is dat 70 of 75 jaar. Als 60-jarige een hypothecaire lening afsluiten voor 20 jaar, kan dus niet. Als je van plan bent om je eerste woning na enkele jaren te verkopen, maar nu al een tweede woning wilt kopen, kan een bulletkrediet een oplossing bieden. Bij een bulletkrediet betaal je maandelijks alleen de intrest op de lening en betaal je op het einde van de looptijd het volledige geleende bedrag terug. Dit is een goede optie om te lenen voor een tweede verblijf of opbrengsteigendom.

Dit artikel werd geschreven in samenwerking met TopCompare.be.

Zoek je een huis of een appartement te koop? Bekijk hier ons volledig aanbod. Of laat ons weten wat je juist zoekt en krijg onze nieuwe panden als eerste te zien. 

Tips om de goedkoopste hypothecaire lening te vinden
Terug naar overzicht
Gratis
waardebepaling
Blijf op
de hoogte
pinterest