Afschaffing woonbonus: wat zijn de gevolgen voor jou?

Afschaffing woonbonus: wat zijn de gevolgen voor jou?

Heel wat potentiële kopers van woningen stellen zich momenteel de vraag of ze nog van de woonbonus kunnen genieten. De nieuwe Vlaamse regering kondigde aan dat dit fiscale gunstregime vanaf 1 januari 2020 – over minder dan drie maanden dus – uitdooft. Maar wat betekent dat concreet voor jouw situatie?

De woonbonus geeft eigenaars van een woning in Vlaanderen een belastingvermindering tijdens de looptijd van hun hypothecaire lening. De afgelopen dagen was er in de media heel wat te doen rond de afschaffing van de woonbonus. Het draait allemaal rond deze passage in het regeerakkoord van de nieuwe Vlaamse regering:

“We verschuiven tijdens deze bestuursperiode het fiscale voordeel van het ‘hebben’ van een woning naar het ‘verwerven’ ervan. De woonbonus – die de huizen duurder heeft gemaakt – laten we uitdoven. Nadat de registratierechten tijdens de vorige regeerperiode van 10 procent naar 7 procent zakten, verlagen we ze nu verder naar 6 procent.”

Het regeerakkoord vermeldt ook dat de maatregel al van kracht wordt vanaf 1 januari 2020. Op dat moment verlagen tegelijk de registratierechten op de aankoop van een enige, eigen woning van 7 procent naar 6 procent (en van 6 procent naar 5 procent bij een ingrijpende energetische renovatie).

Snel zijn

Eén ding is duidelijk: wie nog van de woonbonus wil genieten, moet snel handelen. Als criterium geldt de datum van de akte, niet de datum van de verkoopovereenkomst (het compromis). Maar tussen het compromis en het verlijden van de akte moet je toch rekenen op twee à drie maanden vooraleer de notaris alle nodige documenten heeft verzameld. De akte moet ten laatste op 31 december 2019 verleden zijn om nog te kunnen genieten van de woonbonus. De notarissen geven wel voorrang aan de dossiers waarop de woonbonus van toepassing is. Het kan dus nog net, maar je moet snel zijn.

Toch beter wachten?

In enkele specifieke gevallen kan het lonen om je aankoop uit te stellen tot na 1 januari 2020. Dat geldt met name wanneer je een enige woning in het hogere prijssegment koopt, waar de verlaagde registratierechten mogelijk voordeliger uitvallen dan de woonbonus. Op een villa van 1,7 miljoen euro kun je bijvoorbeeld 17.000 euro besparen door de lagere registratierechten (6 procent in plaats van 7 procent) vanaf volgend jaar. Dat is hoger dan de woonbonus voor een alleenstaande. Op een looptijd van 20 jaar en met een belastingvermindering van 40 procent krijgt die een maximale woonbonus van 15.200 euro of 16.624 euro (bij een gemeentebelasting van 7 procent), zo berekende De Standaard.

Tweede woning

Heb je een hypothecaire lening voor een tweede woning, zoals een vakantieverblijf of een opbrengsteigendom? Dan verandert er voorlopig niets. Door de versnippering van bevoegdheden bij de zesde staatshervorming is deze woonbonus federale materie, terwijl de woonbonus op de eerste woning door het gewest bepaald wordt. Voor een goed begrip: de Vlaamse woonbonus op bestaande hypothecaire leningen blijft bestaan.

Verliezers

De grote verliezers door het uitdoofscenario van de Vlaamse woonbonus zijn koppels met een hypotheeklening. De woonbonus wordt immers per belastingplichtige toegekend. Beide partners kunnen dus van de fiscale aftrek genieten. Ook voor nieuwbouw is de nieuwe regeling minder interessant. Vandaag kun je nog genieten van de woonbonus op nieuwbouw, vanaf 1 januari 2020 niet meer. En dat wordt niet gecompenseerd door de lagere registratierechten, want bij nieuwbouw blijft (voorlopig?) het stelsel van 21 procent btw van toepassing.  

Altijd één voordeel

Wat als je de verkoopovereenkomst (het compromis) getekend hebt maar de akte niet klaar is voor de jaarwissel? Voor de woonbonus geldt de datum van de akte, maar voor de verlaagde registratierechten wordt gekeken naar de datum van het compromis. Wie nu een woning koopt, kon dus in theorie naast beide voordelen grijpen. Daar is nu echter een oplossing voor gevonden. In dat geval wordt voor de registratierechten ook de datum van de akte aanvaard. “We gaan het zo modelleren dat niemand tussen de mazen van het net valt”, zei Vlaams minister-president Jan Jambon in De Zevende Dag. “Niemand zal dubbelop betalen.”

 

Wil je advies op maat van jouw situatie? Neem dan snel contact met ons op.

 

Afschaffing woonbonus: wat zijn de gevolgen voor jou?
Terug naar overzicht
Gratis
waardebepaling
Blijf op
de hoogte
pinterest