Dit zijn de woondromen van de jonge generatie

Dit zijn de woondromen van de jonge generatie

Wanneer jonge mensen hun eerste stappen op de woningmarkt zetten, worden ze met heel wat vragen geconfronteerd. Kopen of huren? Hoe zullen we dit financieren? Moeten we nog verbouwen? Onderzoeksbureau iVOX ondervroeg duizend jonge Belgen tussen de 18 en 35 jaar over hun huidige situatie en toekomstplannen.

Woonladder

Gemiddeld zijn Belgen 24 jaar wanneer ze voor het eerst huren. Een logische volgende stap is kopen, wat gemiddeld op 26-jarige leeftijd gebeurt. De huidige woonsituatie van de jonge Belgen is dat 40 procent al een huis of appartement bezit, een kwart huurt en een op de drie nog thuis of elders woont.

De woonsituatie hangt natuurlijk samen met de leeftijd: hoe ouder, hoe meer mensen zelf eigenaar zijn van een woonst. “In de doelgroep 30 tot 35 jaar is de helft eigenaar van een huis. Er bestaat een vorm van woonladder, waarbij men eerst wat langer dan vroeger thuis woont, dan een appartement huurt, mogelijk een appartement in de stad koopt en daarna bij de eerste gezinsuitbreiding uitkijkt naar een huis in de stadsrand. Wat opvalt, is dat die stappen elkaar vrij snel opvolgen en dat veel jongeren er ook één of meerdere overslaan, vaak dankzij financiële steun van ouders en grootouders”, zegt Peggy Verzele, directeur van de studiedienst van de Confederatie van Immobiliënberoepen Vlaanderen (CIB).

Goede bereikbaarheid

Er is ook een duidelijke trend te zien in de woonlocatie. Zo kiezen jonge twintigers vooral voor de stadskern of -rand, terwijl jonge dertigers liever landelijk wonen. Bereikbaarheid speelt een erg belangrijke rol bij de locatiekeuze van een toekomstige woning. De afstand tot en de bereikbaarheid van het werk is vaak een doorslaggevende factor. Ook de afstand tot familie en vrienden en de nabijheid van natuur blijken belangrijk. “Jongeren willen in een bruisende stad leven, waar altijd iets te doen is. Naarmate ze iets ouder worden, willen ze zich beginnen te settelen en zoeken ze eerder de rust op”, stelt Olivier Carrette, gedelegeerd bestuurder van de Beroepsvereniging van de Vastgoedsector (BVS).

Renoveren?

Ook het financiële aspect van wonen speelt mee. Wie de eerste stap op de woonmarkt nog moet zetten, onderschat vaak hoe veel gefinancierd zal moeten worden door leningen bij de bank. Wanneer ze een woning willen renoveren, zijn ze bereid om maximaal 30 procent van het totale aankoopbedrag van de woning aan de verbouwingen te spenderen.

Besluit: de ideale woning van de jonge Belgen is een groot huis buiten de stad. Maar de betaalbaarheid en bereikbaarheid van zo’n woning zetten hen vaak toch weer met beide voeten op de grond. “Iedereen die wil bouwen, heeft vooraf een droomhuis in gedachten. Slechts weinigen kunnen hun dromen echter volledig waarmaken omdat hun budget dat vaak niet toelaat”, zegt Thijs Eeckhaut, coördinator van de Federatie van Ontwikkelaars-Woningbouwers.

 

Zoek je een huis of een appartement te koop? Bekijk hier ons volledig aanbod. Of laat ons weten wat je juist zoekt en krijg onze nieuwe panden als eerste te zien. 

Dit zijn de woondromen van de jonge generatie
Terug naar overzicht
Gratis
waardebepaling
Blijf op
de hoogte
pinterest